Relacja

 

W dniach 15 i 16 października 2011 odbył się

Spalski Festiwal Kulinarny

Oswajamy Dziczyznę

 

Festiwal odbył się w ramach XII Hubertusa Spalskiego

Tegoroczna edycja Spalskiego Festiwalu Kulinarnego „Oswajamy

Dziczyznę” została zorganizowana dzięki staraniom Lokalnej Organizacji Turystycznej w Spale, Dzięki wsparciu finansowemu Banku Pocztowego i pomocy Firmy Provincja oraz Hotelu Prezydent.

Konkursy kulinarne odbywały się pod patronatem merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni

 Na Festiwal złożyły się :

 

    *Konkurs Profesjonalistów                    *Konkurs Nalewek

    * Konkurs Pasjonatów                           *Spalskie Slow Food

   * Konkurs Młodych Talentów               *Wielkie Spalskie Kulinaria

                       

Konkurs Pasjonatów

Konkurs Pasjonatów odbywał się w trakcie Jarmarku Hubertowskiego w centrum Spały w dniu 15 października 2011 r. Do konkursu zakwalifikowało się 8 uczestników.

I miejsce zajęli:

 Kuba Lechowski i Kacper Harenza

za „comber z młodego koziołka na kaszy jaglanej z pecłonkami”

oraz Ola Więcek i Łukasz Cyniak

za „ krem z ziemniaków z lejkowcami dętymi i chipsami z boczku  z dzika oraz gulasz z udźca z sarny w sosie śmietanowym na knedlach”

II miejsce zajęli

Ewa Reszka i Jakub Reszka

   za „Żeberka z dzika z kładzionymi kluskami”

III miejsce zajęli

 Hubert Tukaj i Piotr Podpirko

Za „Szynkę  z warchlaka w cieście chlebowym”

W dniu 16 października w Hotelu Prezydent w Spale odbyły się konkursy Młodych Talentów, Profesjonalistów, Konkurs Nalewek i Spalskie Slow Food.

 

Konkurs Młodych Talentów

    W którym uczniowie szkół gastronomicznych, przyszli adepci sztuki gotowania, stanęli w szranki o miano mistrza kuchni myśliwskiej. Wszystko odbywało się pod czujnym okiem profesorów  i zawodowych mistrzów kuchni.

 

I miejsce zajął

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Tomaszowa Maz

Za: Wolno pieczone dzicze polędwiczki pływające w sosie malinowo-   maślanym z aromatem czosnku, jałowca i garniturem konfitury z jarzębiny, w towarzystwie kaszy jaglanej kraszonej borowikami

 

II miejsce zajął

Zespół Szkół Rolniczych z Czarnocina

Za: Polędwicę w leśnej oprawie

 

III miejsce zajął

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 z Łowicza

Za Polędwiczki z dzika w aromatycznym sosie borówkowo- malinowym

Konkurs Nalewek

 

    Do konkursu zgłoszonych zostało zgłoszonych 40 nalewek

Z 16 nalewek które zostały zakwalifikowane do finału konkursu

 

I miejsce zajął

 Zygmunt Paczuszka za „Tarninę”

 

II miejsce zajął

 Marek Krzywicki za „Nalewkę na owocach pigwowca”

 

III miejsce zajęła

 Ewa Dębowska za „ Malinówkę „

 

IV miejsce zajął

 Stanisław Ból za „Dziekanówkę Miodową Korzenną”

Konkurs Profesjonalistów

Konkursy profesjonalne odbywały się w gościnnych progach Hotelu Prezydent w Spale  w dniu 16 października 2011 r.

Tematem konkursu były kotleciki z combra z sarny z maślakami i borówką.        

Do finału konkursu zakwalifikowało się 8 zespołów, reprezentujących restauracje i hotele specjalizujące się w daniach z dziczyzny:

 

1.    Hotel Grand Sal z Wieliczki

Zespół w składzie: Michał Kuduk i Dariusz Kuduk

2.    Hotel Korona z Sandomierza

Zespół w składzie: Grzegorz Juda , Bogusław Idec

3.    Hotel „Pałac Bursztynowy” z Włocławka

Zespół w składzie: Przemysław Błaszczyk, Sławomir Nawrot

4.    Hotel Prezydent ze Spały

Zespół w składzie: Dominik Gorzelak i Tomasz Bąk

5.    Restauracja „Jan” z Bełchatowa

Zespół w składzie: Przemysław Wieloch

6.    Restauracja Kamanda Lwowska

Zespół w składzie: Arkadiusz Chmiel i Bartłomiej Tomasik

7.    Windsor Palace Hotel & Conference Center z Jachranki

Zespół w składzie: Mariusz Śliwiński i Sławomir Maliszewski

8.    Zespół Zamkowo- Parkowy z Krasiczyna

Zespół w składzie: Maciej Gołdyn, Agata Kubik

 

 

Wyniki profesjonalnego „Oswajania Dziczyzny”

 

I miejsce zajął zespół

Restauracji JAN z Bełchatowa

   Za: „Duet z sarny i foie gras z jesiennymi warzywami”

 

II miejsce zajął zespół

 Hotelu Grand Sal z Wieliczki

 Za: „Pieczony comber z sarny z torcikiem ziemniaczanym, musem z pietruszki, warzywami i maślakami z patelni”

 

III miejsce zajął zespół

Hotelu Prezydent ze Spały

Za: „Sarnę na warzywnym racuszku z dyniowym chatney”

 

Wyróżnienie Specjalne otrzymał

Zespół Zamkowo- Parkowy z Krasiczyna

Za: „Comber z sarny na jesiennym liściu”

 

Prace uczestników konkursu oceniało Jury w składzie:

Jury Profesjonalne Degustacyjne:

1.Waldemar Hołówka

2.Mirosław Drewniak

3.Krystian Zalejski

4.Krzysztof Lechowski

5. Mieczysław Strojewski

Jury Techniczne:

1.Krzysztof Gawlik

2.Krzysztof Hołówka

3.Aleksander Kostanek

 

Dzięki naszym sponsorom  ufundowaliśmy produkty niezbędne do przeprowadzenia konkursów oraz wspaniałe nagrody dla zwycięzców. Główną nagrodę ufundowaną przez Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych dla zwycięskiego zespołu w Konkursie Profesjonalistów w wysokości 4.000 zł wręczył Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Łodzi Pan Andrzej Gapiński. Pozostałe nagrody rzeczowe ufundowali miedzy innymi: Bank Pocztowy, Bonduelle,  i Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Piotrkowie Trybunalskim. 

W trakcie Festiwalu nie zabrakło elementów edukacyjnych. Dzięki inicjatywie oraz wsparciu Polskiego Związku Łowieckiego specjaliści rozbioru dziczyzny z firmy Provincja dokonali profesjonalnego rozbioru tuszy sarny i dzika. Widzowie mogli śledzić poszczególne etapy rozbioru dziczyzny i zapoznać się z metodami porcjowania i obróbki termicznej. Mięso po rozbiorze trafiło do hotelowej kuchni w której kucharze przyrządzili wspaniałe dania na kolację Slow Food.

W czasie gdy myśliwi oddawali się swojej pasji łowieckiej w spalskiej kniei, kucharze zorganizowali „Wielkie Spalskie Kulinaria”. Przygotowano między innymi 3 tysiące porcji Spalskiego Ragout z borowikami oraz upieczono dzika marynowanego w myśliwskiej nalewce, faszerowanego kaszą i grzybami leśnymi. Licznie zgromadzona publiczność miała więc okazję posmakować specjałów z myśliwskiej kuchni oraz poznać smak znakomitych trunków przygotowanych przez laureatów tegorocznego konkursu nalewek.

Organizatorzy pragną złożyć serdeczne podziękowania sponsorom Spalskiego Festiwalu Kulinarnego Oswajamy Dziczyznę, bez których niemożliwe byłoby zorganizowanie tych wspaniałych wydarzeń. Do grona tego należą:

Bank Pocztowy

Lokalna Organizacja Turystyczna

Lasy Państwowe

Polski Związek Łowiecki

RM Gastro

Bonduelle

Winterhalter

 

Dziękujemy licznie zgromadzonej publiczności i zawodnikom startującym w konkursach. Dziękujemy jurorom, wśród których gościliśmy wybitnych praktyków - znawców sztuki kulinarnej z Waldemarem Hołotką na czele. Dziękujemy Dyrektorom szkół oraz nauczycielom biorącym udział w pracach jury. To wasze zaangażowanie i trud oraz  wiele serdeczności przyczyniło się do sukcesu tegorocznej edycji festiwalu.

Dziękujemy Prezesowi Banku Pocztowego Panu Tomaszowi Bogusowi za wsparcie finansowe Banku oraz osobiste zaangażowanie i pomoc. Dziękujemy Lokalnej Organizacji Turystycznej w Spale za trud organizatorski. Dziękujemy Panu Wojciechowi Przetakiewiczowi Prezesowi Hotelu Prezydent serdeczną staropolską gościnność.

Zapraszamy już dzisiaj na Spalski Festiwal Kulinarny  „Oswajamy Dziczyznę” w 2012 r.

                                                           Krzysztof Lechowski